Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Voormalige (onder)pastorie, gelegen op hoek tegenover de Sint-Hadrianuskerk. Wederopbouwpastorie, zie jaarsteen "A.D. 1923". Voortuintje van de straat gescheiden door een laag geelbakstenen muurtje onder ezelsrug en tussen vierkante bakstenen pijlers. Achterliggende tuin met nutsgebouw, aan de straatzijde afgesloten door een geelbakstenen hoge tuinmuur opengewerkt door korfbogige blindnissen en rechthoekige velden met overhoeks geplaatste bakstenen (slechts gedeeltelijk bewaard). Links van het huis (naar de Kronevoordestraat) is de smalle tuinstrook eveneens afgesloten door een muur met steunberen en een licht getoogd poortje vanuit de voortuin.

Verankerde (sierankers) gele baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met rechter dakschild (blauw geglazuurde mechanische pannen). Behouden gootlijst op modillons. Gebruik van blauwe hardsteen voor dekstenen, kraagstenen, onderdorpels en lage plint. De rechter travee van de voorgevel loopt als risaliet op in een trapgevel. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei en korfbogige ontlastingsboog ingevuld met siermetselwerk. Vernieuwd houtwerk naar oorspronkelijk model: ramen met kruisindeling en kleine roedeverdeling in bovenlicht, deels beglaasde paneeldeur. Op hoek van voor- en rechter zijgevel een overhoeks geplaatst beeld van het Heilig Hart (blauwe hardsteen) onder een afsnuiting. Linker zijgevel als trapgevel uitgewerkt. Rechter zijgevel van vier traveeën waarvan middelste oplopend in getrapt dakvenster.

Interieur met deels behouden polychrome cementtegels met geometrische motieven.

Haaks aansluitend, laag geelbakstenen nutsgebouwtje onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) met aan de straatzijde een behouden gootlijst op modillons.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie