Herberg Het Damberd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Het Damberd

Beschrijving

Halfvrijstaand pand opgetrokken als winkel-/ woonhuis en herberg "Het Damberd" circa 1925. De oorspronkelijke herberg met dezelfde benaming is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op het primitief kadasterplan (circa 1829). In 1829 maakt de herberg nog deel uit van een brouwerijcomplex dat zich langs het Handzameplein (noordzijde kerk) en de achterliggende Werkenstraat uitstrekt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw verwoest en in 1925 herbouwd met inslag van de art deco, zie het fronton en het siermetselwerk.

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Verankerde oranje baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor plint, onderdorpels en kraagstenen. Verticale ritmering door gebruik van penanten tussen de traveeën. Toegangstravee bekroond door segmentbogig fronton waarin opschrift "RIJWIELEN" (oorspronkelijk "Het Damberd"). Geometrisch siermetselwerk. Korfbogige muuropeningen op gelijkvloerse verdieping en per travee gekoppelde rondboogvensters op eerste verdieping. Dubbele bloktandfries onder houten kroonlijst op modillons. Vernieuwd schrijnwerk en behouden beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille.

• LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 51-53, 184 (iconografie).
  • LOWIE M., Waar grootvader zijn pintjes dronk (Handzame, deel I), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1997, p. 83, 92-94.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie