erfgoedobject

Distilleerderij

bouwkundig element
ID
91195
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91195

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Distilleerderij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand woonhuis op hoek met Werkenstraat. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is er reeds bebouwing opgetekend op deze plaats. Het pand is opgenomen in een herbergenlijst van 1779 en wordt omschreven als "considerabel huys" waar een "wijn- en brandewijncantine" wordt gehouden. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) vormt het huidige woonhuis een geheel met de bewaarde achterliggende arbeiderswoningen langs de Werkenstraat (Werkenstraat nummers 1-3). Het geheel wordt omschreven als "stookerie" en is eigendom van stoker Van Middelem. In 1887 wordt volgens een kadastermutatie de "distillerie" aan het Handzameplein afgesplitst van het volume langs de Werkenstraat. Dat laatste wordt opgesplitst en omgevormd tot drie kleine arbeiderswoningen.

Zijgevel langs Werkenstraat vermoedelijk oorspronkelijke voorgevel. Voor- en zijgevel opgebouwd uit drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Behouden houten gootlijst op modillons. Verankerde baksteenbouw bezet met witbeschilderde cementering voorzien van imitatievoegen en vlakke venster- en deuromlijstingen. Lijstgevel met licht getoogde muuropeningen. Behouden schrijnwerk van begin 20ste eeuw: T-ramen op verdieping en vaste ramen met bovenlicht op de begane grond.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1887/15.
  • LOWIE M., Waar grootvader zijn pintjes dronk (Handzame, deel I), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1997, p. 73.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Distilleerderij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91195 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.