Vrijstaand burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand burgerhuis

Beschrijving

Vrijstaand burgerhuis door middel van jaarsteen "ANNO 1923" gedateerd. Voortuin van de straat afgescheiden door een smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers op een laag bakstenen muurtje onder een ezelsrug, rechts een verharde oprit.

Woonhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder elkaar kruisende zadel- en schilddaken (blauw geglazuurde en grijze mechanische pannen). Oranje baksteenbouw met voorgevel in rode sierbaksteen. Gebruik van blauwe hardsteen voor druiplijsten, plint, lateien, onderdorpels en vensterstijlen. Linker travee als risaliet oplopend in puntgevel, drie rechter traveeën met korfbogige traveenissen waarin dito muuropeningen, onderaan liseen jaarsteen "ANNO 1923". In linker travee, over twee bouwlagen doorgetrokken erkeruitbouw met rechthoekige vensters, erboven in geveltop drie gekoppelde kleine vensters (rondboogvenster geflankeerd door rechthoekige vensters) onder druiplijst. Bewaard houtwerk van schuiframen en deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille, tevens bewaarde zolderraampjes met grote roedeverdeling. Linker zijgevel met vier rondboogvensters waarin behouden schuiframen en schoorsteentravee met siermetselwerk.

• LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 60 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie