• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Tweewoonst met voortuin (nu gedeeltelijk parkeerplaats). Fasegewijs tot stand gekomen. In kern daterend van vóór 1829. Eerste weergave als een woonhuis op het primitief kadasterplan (circa 1829). Voormalig Handzaams burgemeester Bonfilius Degrendele (1848-1878) zou er in 1809 geboren zijn en er gewoond hebben. Volgens het kadaster wordt de woning opgesplitst tot tweewoonst in 1895. In 1903 wordt nummer 180 uitgebreid met een vrijstaand nutsgebouw en wordt nummer 178 achteraan vergroot. Op een foto van begin 20ste eeuw is de voortuin afgesloten door een smeedijzeren hek gevat tussen hoge vierkante bakstenen pijlers en op een lager muurtje met blauwhardstenen dekstenen en poort.

Verankerde (sierankers) gele baksteenbouw onder een doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen).

Nummer 178 met behouden geelbakstenen parement en gecementeerde plint. Dubbelhuisopstand van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag. Licht getoogde muuropeningen onder een strek en halfronde vensters op de bovenste verdieping. Oorspronkelijk beluikte vensters (zie duimen). Licht getoogd keldervenster met smeedijzeren dievenstaven. Op eerste verdieping, behouden ramen met T-indeling en op tweede verdieping, halfronde ramen met kruisindeling, op gelijkvloers vernieuwde ramen en deur.

Nummer 180 bestaande uit hoofdvolume van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag en een lager aangebouwd volume van twee traveeën en twee bouwlagen. Vernieuwd oranje bakstenen parement en aangepaste muuropeningen op de gelijkvloerse verdieping. Rechthoekige en lunetvensters op eerste en twee verdieping. Vernieuwd schrijnwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1895/5, 1903/7.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 60 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

Van de tweewoonst (nummers 178-180) is het rechter deel (nummer 178) gesloopt.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Polderrand (18 oktober 2018).
Auteurs: Jacobs, Els