erfgoedobject

Hoeve met erfbeplanting en boomkapel

bouwkundig / landschappelijk element
ID
91208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91208

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achteringelegen hoeve. De erftoegang met ijzeren hek wordt geflankeerd door twee geknotte lindes, aangeplant als welkomstbomen. In één van de lindes hangt een houten, wit beschilderd Mariakapelletje. Het erf wordt deels afgesloten door een meidoornhaag. Verder staat er nog een opgaande notelaar centraal in de voortuin.

De hoevesite is reeds aangeduid met losse bestanddelen, L-vormig rondom het erf opgesteld, op de Atlas der Buurtwegen (1841-1845) (zie illustratie). Het boerenhuis is nog deels 19de-eeuws, de overige gebouwen dateren uit de wederopbouwperiode na de Eerste Wereldoorlog.

Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (rode en blauwe mechanische pannen), met verspreide opstelling rondom een begraasd erf.
Ten noorden van het erf, boerenhuis met 19de-eeuwse kern. Dubbelhuis van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde erfgevel. Rechts aanbouw uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Links aansluitend klein huis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Achtergevel van verankerde gele baksteenbouw. Rechthoekige muuropeningen onder strek, onder meer de venstertjes in de halve verdieping. Het kleine huis rechts is opgetrokken in rode baksteen, rechthoekige muuropeningen met T-vormige ramen en luiken.

Ten zuiden van het erf, stalling uit de wederopbouwperiode van jaren 1920. Rechthoekige muuropeningen onder latei, klimmend dakvenster.
Tevens dwarsschuur.

  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Google Maps, Streetview, Hazewindstraat 2, Handzame [online] (geraadpleegd op 22 augustus 2022).
  • BAERT S. & VANNESTE P. 2008: Achteringelegen hoeve [online] (geraadpleegd op 22 augustus 2022).

Auteurs: Baert, Sofie; Schepens, Annelies; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met erfbeplanting en boomkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.