Lage dorpswoningen met werkhuis

Beschrijving

Lage tweewoonst met aanpalend werkhuis, aan weerszijden een smeedijzeren hek. Volgens een mutatieschets gebouwd in 1909 in opdracht van Philips Gilles de Pelichy ('s Gravenwezel). Het werkhuis wordt in 1913 vergroot aan de achterzijde zodat de pachter, een timmerman, er een gemotoriseerde maalderij/ zagerij kan in onderbrengen.

Verankerde donkerrode baksteenbouw van één staltravee + drie traveeën (nummer 74) en vijf traveeën + één poorttravee (nummer 76) onder zadeldak (grijs geglazuurde mechanische, pannen). Decoratieve baksteenfries onder gootlijst.

Nummer 74 met links een geïncorporeerd stalletje. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei en behouden ramen met T-indeling. Achtergelegen haaks stalletje.

Nummer 76 met segmentbogige muuropeningen en behouden ramen met T-indeling en grote roedeverdeling voor het raam van het werkhuis. Tweeledige deels beglaasde poort met kleine roedeverdeling. In rechter zijgevel twee rondboogvensters met dito druiplijst in de geveltop.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1909/2, 1913/2.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie