Herberg met nutsgebouw en ast

Beschrijving

Voormalige herberg/ woonhuis met achterliggend nutsgebouw en ast, gelegen aan de Handzamevaart. Van 1890 tot 1994 herberg "De Vlaamsche Leeuw". Woonhuis/ herberg met aanpalend landgebouw volgens het kadaster gebouwd in 1887 en uitgebreid met ast voor "suikerijdrogerij" in 1889. Toenmalig eigenaar René Vanrietvelde baat er een café en handel in meststoffen, kolen en veevoeders uit. Op een foto van 1916 is een verankerde bakstenen gevel te zien met segmentbogige muuropeningen, luiken en rechts een smeedijzeren hek. Een afbeelding van 1937 toont dezelfde toestand, nu met een benzinepomp voor de deur. Volgens een foto van 1955 is de gevel gecementeerd met schijnvoegen en zijn de hoge rechthoekige vensteropeningen voorzien van decoratieve rolluikkasten.

Woonhuis/ voormalig café aan de straat. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (grijze mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw afgewerkt met een cementering waarin schijnvoegen getrokken zijn. Oorspronkelijke druiplijst boven paneeldeur nog zichtbaar. Aangepaste vensteropeningen, nieuw schrijnwerk. In zijgevel drie behouden rondbogige vensteropeningen.

Cichorei-ast op het achtererf. Tweeledig volume van verankerde rode baksteen. Links twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen); rechts hoger uitkragend volume onder laag zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien.

Nutsgebouw op het achtererf. Verankerde rode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (rode en blauwe mechanische pannen), waarin dakkapel met laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1887/18, 1890/2.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 49, 58 (iconografie).
  • LOWIE M., Waar grootvader zijn pintjes dronk (Handzame, deel I), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1997, p. 117-118.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie