Croonevoordebrug

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Croonevoordebrug

Beschrijving

"CROONEVOORDEBRUG", zie naamsteen, herbouwd in 1955. De oorspronkelijke brug over de Handzamevaart lag een honderdtal meter noordwaarts (ter hoogte van Kronevoordestraat nummer 3). Aan deze "Langendambrugge" was ook een "landinghe" voorzien. In 1890-1891 wordt een bocht afgesneden en een nieuw stuk kanaal aangelegd en wordt de "ijzeren brug" gebouwd. Die bevindt zich op de plaats van de huidige brug en overleeft de beide wereldoorlogen. Op een foto van voor de Eerste Wereldoorlog is deze brug afgebeeld als een gietijzeren, geklinknagelde brug.
De huidige brug van 1955 is een eenvoudige bakstenen brug met volledig gesloten borstwering waarop dekstenen in blauwe hardsteen, steunend op betonnen pijlers. Gedenkplaten in blauwe hardsteen: "CROONEVOORDE/ BRUG", "HERBOUWD IN 1955/ INGEHULDIGD OP 1 MEI".

• Rijksarchief Brugge, Provinciekaarten, nr. 1114a: 1877. Plan voor het bouwen van een brug op de Handzamevaart in de gemeente Handzame over de steenweg die naar de spoorweg loopt. Door wegopzichter Ch. Poupeye.
  • LOWIE M., Geschiedenis van de Handzamevaart te Handzame, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1989, p. 95-104.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 57.
  • LOWIE M., Waar grootvader zijn pintjes dronk (Handzame, deel I), in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1997, p. 118 (iconografie).
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 35.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie