Gevelkapel met Mariabeeld

Beschrijving

Het Mariabeeld tegen de gevel van nummer 21 herdenkt de aanval op 30 juli 1917, waarbij de Belgen en de Engelsen hun kanonnen richten op het station en het noordelijker gelegen vliegveld van Handzame. Handzame is vanaf 20 oktober 1914 Duits bezet gebied. De Duitse bezetter richt er een vliegveld en een pioniers- en munitiepark op. De aanval van 30 juli 1917, in voorbereiding van de Derde Slag bij Ieper (31 juli -10 november 1917), is de eerste uit een hele rij zware beschietingen; de geëvolueerde geallieerde zware artillerie stond opgesteld in Elzendamme (Vleteren). Eind juli-begin augustus 1917 wordt de gemeente dan ook ontruimd.

Op 30 juli 1917 wordt een munitietrein getroffen, meerdere huizen en de tabaksfabriek van den Berghe (in de kelder zaten acht personen) in de Kronevoordestraat worden vernietigd, zestien mensen vinden de dood. In de gevel van de (heropgebouwde) tabaksfabriek is tot de verbouwing na de Tweede Wereldoorlog een Mariabeeld ingewerkt, omkranst door de portretten van de slachtoffers. De slachtoffers worden ook herdacht in het oorlogsgedenkteken op het Handzameplein (zie Handzameplein).

Wit beeld van een zittende Maria met het kindje Jezus, tegen witte, houten achtergrond, onder afdakje in smeedijzer. Op voetstuk waarop beeld staat, restanten van een gedenkplaatje, met nog de onderste helft van een opschrift: "30-7-17" in zwarte letters. Dit beeld is vermoedelijk vernieuwd in de jaren 1950.

• LOWIE M. 1994: Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 130.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie