erfgoedobject

Gevelkapel met Mariabeeld

bouwkundig element
ID
91225
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91225
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en Mariabeeld
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Het Mariabeeld tegen de gevel van nummer 21 herdenkt de aanval op 30 juli 1917, waarbij de Belgen en de Engelsen hun kanonnen richten op het station en het noordelijker gelegen vliegveld van Handzame. Handzame is vanaf 20 oktober 1914 Duits bezet gebied. De Duitse bezetter richt er een vliegveld en een pioniers- en munitiepark op. De aanval van 30 juli 1917, in voorbereiding van de Derde Slag bij Ieper (31 juli -10 november 1917), is de eerste uit een hele rij zware beschietingen; de geëvolueerde geallieerde zware artillerie stond opgesteld in Elzendamme (Vleteren). Eind juli-begin augustus 1917 wordt de gemeente dan ook ontruimd.

Op 30 juli 1917 wordt een munitietrein getroffen, meerdere huizen en de tabaksfabriek van den Berghe (in de kelder zaten acht personen) in de Kronevoordestraat worden vernietigd, zestien mensen vinden de dood. In de gevel van de (heropgebouwde) tabaksfabriek is tot de verbouwing na de Tweede Wereldoorlog een Mariabeeld ingewerkt, omkranst door de portretten van de slachtoffers. De slachtoffers worden ook herdacht in het oorlogsgedenkteken op het Handzameplein (zie Handzameplein).

Wit beeld van een zittende Maria met het kindje Jezus, tegen witte, houten achtergrond, onder afdakje in smeedijzer. Op voetstuk waarop beeld staat, restanten van een gedenkplaatje, met nog de onderste helft van een opschrift: "30-7-17" in zwarte letters. Dit beeld is vermoedelijk vernieuwd in de jaren 1950.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
  • LOWIE M. 1994: Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 130.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gevelkapel met Mariabeeld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.