erfgoedobject

Schoolgebouw uit de wederopbouwperiode

bouwkundig element
ID
91231
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91231

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schoolgebouw uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Het klooster en de meisjesschool van de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo, is opgericht circa 1881. Gedurende de Eerste Wereldoorlog wordt het klooster door de Duitsers bezet. Op 30 juli 1917 worden de gebouwen volledig vernield door een zware beschieting (zie Kronevoordestraat zonder nummer). Na de oorlog, in 1919 begon men met het ruimen van puin en de wederopbouw. In 1985 wordt het klooster, toen nog bewoond door vier zusters, door een brand vernield en niet meer heropgebouwd.

Laag roodbakstenen klassengebouw onder zadeldak (vernieuwde mechanische pannen). Ter hoogte van de speelplaats, korfbogige muuropeningen, gescheiden door steunberen, korfboogdeur met bovenlicht. In de linker zijgevel, rondboogvensters en beglaasd Marianisje in een omlijsting van grijsgesmoorde baksteen.

Op de speelplaats, lindebomen.

  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 71-72, 75.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 35.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Schoolgebouw uit de wederopbouwperiode [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91231 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.