Samenstel van dorpswoningen

Beschrijving

Samenstel van drie woningen, gelegen aan een doodlopend stuk van de Kronevoordestraat. Volgens het kadaster gebouwd in 1927 door de "Domeinen" (van de Staat). Vermoedelijk zijn de woningen gebouwd voor personeel van het nabijgelegen station op de lijn Lichtervelde-Veurne. De woningen sluiten aan bij het tuinwijkidioom, zie het spiegelbeeldschema en de in- en uitspringende gedeelten.

Oorspronkelijk gele baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). De oorspronkelijke volumewerking is het best bewaard bij nummer 63 (links): manke zadeldaken en een smaller portaalvolume met steunbeer. Bij nummer 69 (rechts) zijn deze elementen verdwenen. Verdiepte korfboogportalen met afgeschuinde hoeken. Het dieperliggende nummer 65 heeft een volledig vernieuwd parement. Getoogde muuropeningen onder strek en rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei en getoogde ontlastingsboog. Grotendeels vernieuwd houtwerk.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie