Herberg Den Drieweg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Drieweg

Beschrijving

Voormalige herberg "Den Drieweg", in 1869 gebouwd met de eerste stenen van de steenbakkerij van het "Edewallegoed" (aangeduid als "ferme Edewallegoed" op de Atlas der Buurtwegen, circa 1844, zie Bescheewegestraat, inventaris Kortemark). Restant van boomgaard, nutsgebouwen uit het midden van de 20ste eeuw op het achtererf.

Roodbakstenen volume van vijf huistraveeën + twee linker staltraveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Licht getoogde muuropeningen onder strek, bewaarde luikduimen, vernieuwd houtwerk. In rechter zijgevel, rondboogvenster onder druiplijst, bewaard raampje met waaiervormige roedeverdeling. Aanbouw onder lessenaarsdak. Achtergevel met licht getoogde muuropeningen onder strek, rechts twee opkamervensters en keldervensters. Bewaard witgeschilderd houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, luiken.

• LOWIE M., WERBROUCK M., Herbergen in het Oude en het Nieuwe Edewalle van Bescheewege tot de Ruidenberg, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1998, p. 217-218.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie