Pastorie

Beschrijving

Pastorie met voortuin van de straat afgesloten door vernieuwd tuinmuurtje. Imposante bruine beuk rechts van het huis, links imposante linde. Volgens kadastergegevens gebouwd in 1870 (1871 volgens literatuur) en uitgebreid met een klein volume (garage) aan de achterzijde in 1921. De pastorie wordt tegelijk met de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk opgetrokken door de eigenaar van het "Edewallegoed" (zie Bescheewegestraat), Louis baron Gilles de Pelichy (Antwerpen), die de bevolking van "Edewalle" zo wil ondersteunen in hun zondagsplicht.

Vrijstaand breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen). Verankerde donkerrode baksteenbouw met witgeschilderde voorgevel. Gebruik van blauwe hardsteen voor doorgetrokken onderdorpels en toegangstrap. Op de begane grond een licht getoogde deuropening en verlaagde rechthoekige vensters, op de verdieping licht getoogde vensteropeningen. Vernieuwd schrijnwerk. Vier licht getoogde keldervensters met smeedijzeren dievenstaven.

In 1969 werd door de Vlaamse Toeristenbond een bronzen gedenkplaat voor priester-dichter Delfien Vanhaute (1869-1944) geplaatst tegen de voorgevel van de pastorie. Bas-reliëf met hoofd in profiel van pastoor Vanhaute van de hand van beeldhouwer Frederik Minne uit Astene. Opschrift: "DICHTER/ DELFIEN VANHAUTE/ HIER PASTOOR/ VAN 1925 TOT ZIJN OVERLIJDEN/ IN 1944".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1870/2, 1921/4.
  • LOWIE M. 1993: Edewalle oase van rust of verbanningsoord, in: Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 69.
  • LOWIE M. 1994: Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 89.
  • VANDERSCHAEGHE P. 1983: Kortemark. Hartje van West-Vlaanderen, Vlaamse Toeristische Bibliotheek, Antwerpen, 12.
  • WERBROUCK M. 2007: Edewalle Van Heerlijkheid tot Parochie. Deel II: van Proosdie tot Parochie, in: Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 43-51, 204-209, 267.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie