Kerkhof rondom de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

Beschrijving

Kerkhof gelegen aan de vier zijden van de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk. Aan de straatzijde afgesloten door een laag roodbakstenen muurtje onder ezelsrug en een haagbeukhaag, aan de noordzijde een haagbeukhaag en aan de oostzijde een ligustrumhaag. Aanleg getypeerd door een doorlopend centraal pad (verhard behalve aan noordzijde waar grint) rond de kerk, doorsneden door rechtlijnige, verharde paden waarlangs niet georïenteerde graftekens. Ten oosten een omhaagde (buxus) strooiweide, pomp en calvarie bestaande uit blauwhardstenen crucifix op rotsachtige sokkel en gietijzeren Christusbeeld. Graftekens daterend van eind 19de eeuw tot op heden: hoofdzakelijk uitgevoerd in blauwe hardsteen, marmer en graniet, occasioneel bewaarde graftekens in cementrustiek of gietijzer. Ter hoogte van de kerktoegang bevinden zich de meest monumentale graftekens, overwegend daterend van eind 19de eeuw: familiegraven in blauwe hardsteen met sokkels waarop hoge kruisen. Links, naast de ingang van de kerk, bevindt zich het graf van één van de negen oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie