Mariakapel

Gemeente Kortemark

• Inventarisatie Kortemark (geografische inventarisatie: 02-05-2007 - 31-08-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Mariakapel

Typologiepijlerkapellen
DateringWO II

Beschrijving

Ruidenbergstraat z.nr. (bij erftoegang van hoeve nr. 6). Mariakapel gelegen bij verbouwde 19de-eeuwse hoeve met losse, lage bestanddelen onder pannen zadeldaken, omringende haag en boomgaard. De kapel zou ca. 1945 gebouwd zijn. Een moeder belooft een kapel te bouwen als haar zoon heelhuids terugkeert uit de oorlog.
Rode baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, zadeldak (rode mechanische pannen) met ijzeren kruisbekroning. Rondboogportaal, in het gevelveld opschrift "O.L.V VAN ALTIJDE DURENDE BIJSTAND B.V.O.".
Eenvoudig witgeschilderd interieur met beplankt gewelf. Gemetst altaar met meerdere beelden.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Handzame, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Bron: Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Baert, Sofie & Vanneste, Pol