Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Vrijstaande, lage tweewoonst met achterliggend landgebouw. Volgens kadaster in drie bouwfasen tot stand gekomen: opgetrokken in 1868 als woonhuis met aan de noordzijde een geïncorporeerd landgebouw. In 1902 wordt het boerenhuis uitgebreid aan de zuidzijde en wordt het landgebouw achteraan opgetrokken. Volgens een mutatie van 1908 wordt een volume aangebouwd aan de linker zijde en wordt het geheel opgesplitst in een tweewoonst.

Tweewoonst. Verankerde donkerrode baksteenbouw van zes traveeën met een duidelijke bouwnaad tussen de derde en vierde travee. Zadeldak met rode pannen (Vlaamse voor linker volume en mechanische voor rechter volume). Twee dubbelhuisjes met licht getoogde muuropeningen onder strek. Beluikte vensters met behouden schuiframen met grote roedeverdeling (roeden verwijderd bij rechter raam), recente deuren. Onderdorpels in grijze, gesmoorde terracottategels. Deels gewijzigde achtergevel, bewaard opkamervenster en stalluikjes. In rechter zijgevel, rechthoekige, beluikte laadopening op de zolderverdieping.

Achter het huis, stalletje van vier traveeën onder zadeldak met rode mechanische pannen waarin het jaartal "1936" in grijze pannen. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1868/7, 1906/6, 1908/5.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie