Hoeve 't Hof 't Slommeke

Beschrijving

Hoeve " 'T HOF 'T SLOMMEKE" zie houten naambord. Deze hoeve is echter niet te verwarren met de oostelijker gelegen hoeve, op het primitief kadasterplan (circa 1829) aangeduid als "oude hofstede genaemt het Slommeken". Zelfde weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom het erf: boerenhuis met links aansluitende stalling, een vrijstaande schuur parallel aan de straat en een bakhuis achter het huis. Deels begraasd, deels gekiezeld erf aan de straatzijde afgezoomd door ligustrumhaag. Twee lindes bij de erfoprit waartussen een smeedijzeren hek met rechts voetgangersdoorgang. Restant boomgaard.

De hoeve is nog niet weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), maar het boerenhuis gaat wel in kern terug tot 1779 (zie jaarsteen). Het boerenhuis, de naastliggende stal en de schuur zijn voor het eerst weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). Het huis en de stal vormen dan elk nog een afzonderlijk gebouw. Het geheel was gelegen binnen een ruime boomgaard. Volgens het kadaster wordt het huis in 1884 vergroot in oostelijke en zuidelijke richting en wordt het met de stal verbonden. Nog in 1884 wordt het achterliggende bakhuis gebouwd en wordt de schuur vergroot. De huidige schuur dateert echter mogelijk van na de Eerste Wereldoorlog.

Ten noorden van het erf, boerenhuis. Gele verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Gebruik van grijsgesmoorde baksteentjes voor deuromlijsting bestaande uit twee vlakke pilasters en een architraaf. Rechts van de voordeur, een witstenen jaarsteen "1779". Rechthoekige muuropeningen onder strek. Behouden ramen met kruisindeling, grote roedeverdeling in de benedenvakken (twee linker ramen) en kleine roedeverdeling in de bovenlichten (twee rechter ramen), luiken. Bovenlicht voordeur afgesloten door gietijzeren grille. Rechts aanbouw van een lager geelbakstenen volume van twee traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met aandak. Rechthoekige muuropeningen met recent schrijnwerk.

Links aansluitend bij het huis, stalling van acht traveeën onder lager zadeldak (rode Vlaamse pannen, klimmende dakkapel). Verankerde rode baksteenbouw, gebruik van gele baksteen voor strekken.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur (parallel aan de straat). Verankerde rode baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen), voorzien van een brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Dwarsdoorrit onder I-profiel. Twee licht getoogde, beluikte muuropeningen in de rechter zijgevel. In het gevelveld van de linker zijgevel, een keperbogige beglaasde beeldnis en een beluikte laadopening onder strek met onderdorpel in gele baksteen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1887/38.
  • Handzame, een dorp vol onvermoeide schoonheid, in Curiosa, nr. 10, 2001, p. 28.