Vrijstaande Mariakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaande Mariakapel

Vrijstaande Mariakapel, bij erftoegang van verbouwde hoeve vermoedelijk daterend uit de jaren 1920.
Bepleisterde en witgeschilderde bakstenen kapel onder zadeldakje (grijze en rode mechanische pannen). Korfbogige deuropening met blauwbeschilderde vleugeldeur.

Interieur met witgeschilderde bepleisterde wanden onder een driezijdig gewelf met afgeronde hoeken, afgewerkt met een blauwe verf waarop vergulde sterren. Witgeschilderd altaar met polychroom beschilderde beeldnis voor beeld van Onze-Lieve-Vrouw met kind, links beeld van Heilige Theresia van Lisieux, afgesloten door eenvoudig smeedijzeren hek. Houten knielbank.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Handzame, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie