Beschrijving

Hoeve met losse, lage bestanddelen in U-vormige opstelling gelegen op een helling met omliggende weiden. Begraasd erf toegankelijk via een smeedijzeren hek tussen twee lindes aan de erfoprit. Volgens kadastergegevens heropgebouwd in 1921 na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hierbij werden verschillende oorspronkelijke muren gerecupereerd (zie vermelding op mutatieschetsen). De oude hoeve is reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als twee vrijstaande gebouwen in een haakse opstelling, gelegen binnen een boomgaard.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis. Verankerde geeloranje baksteenbouw van vijf traveeën waarvan twee opkamertraveeën onder een doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen). Rechts aansluitende staltravee onder lager zadeldak, mogelijk restant van vroeger volume (zie bouwsporen en andere baksteenkleur). Segmentbogige muuropeningen onder een strek met rode terracottategels als onderdorpel. Vernieuwde deur, luiken en ramen met grote roedeverdeling. In linker zijgevel, beluikte laadopening met hijssysteem onder kapje.

Ten zuidwesten van het erf, dwarsschuur. Verankerd gebouw in gele en rode baksteen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Erfgevel: hoge rechthoekige schuurpoort onder houten latei, rechts twee staltraveeën met getoogde deuropening en luikje.
Achtergevel: lagere rechthoekige schuurpoort, twee getoogde luikjes. Bewaard groenbeschilderd houtwerk. Lage aanbouw onder lessenaarsdak tegen de rechter zijgevel.

Ten noordoosten van het erf, stalling. Verankerde gele baksteenbouw van acht traveeën onder een breed zadeldak (rode pannen, mechanische op westelijk dakvlak en Vlaamse op oostelijk). Rechter zijgevel en achtergevel mogelijk oorspronkelijk voorzien van een houten beplanking, nu gedicht met golfplaten boven een lage bakstenen sokkel en met cementstenen. Erfgevel met aangepaste rechthoekige en licht getoogde muuropeningen onder een strek of een houten latei. Bewaarde tweeledige strokendeuren.

Rechts achter het huis, klein landgebouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met gebruik van gele en rode baksteen. Aangepaste rechthoekige vensters onder een betonnen latei waarin raam met grote roedeverdeling en een licht getoogd laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1921/111.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie