Beschrijving

Achteringelegen hoeve met lage, losse bestanddelen in een U-vormige opstelling rond een gekasseid erf. Gelegen op een volledig omhaagd (haagbeuk) perceel dat aan de oost-, west- en zuidzijde afgezoomd is door populieren. Op vandaag 'landelijke woonboerderij' zogenaamd "De Doornhaege" met toeristische functie.

De hoeve is vermoedelijk nog niet weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), maar is op het primitief kadasterplan (circa 1829) opgetekend als site met boerenhuis en parallel landgebouw binnen een boomgaard. Volgens het kadaster worden beide functies in 1940 omgewisseld: het oorspronkelijke boerenhuis verandert in een landgebouw en het landgebouw wordt opmerkelijk vergroot tot huidige omtrek met links een aansluitende stalling en rechts een aangebouwd bakhuis. Hier kan echter vermoed worden dat het kadaster een 19de-eeuwse ingreep (na 1876) verlaat weergeeft. Een 19de-eeuwse schuur ten oosten van het erf is noch op historische noch op actueel kadasterplan weergegeven. De twee huidige landgebouwen zijn vermoedelijk recent tot stand gekomen.

Ten zuiden van het erf, boerenhuis met aansluitende stalling (links) en bakhuis (rechts), in zijn huidige vorm daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw (door het kadaster opgetekend in 1940). Het eigenlijke huisvolume is reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1829), maar dan als nutsgebouw. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een zwartgepekte plint. Hoger huisvolume van zes traveeën - met centraal een opkamertravee - onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Licht getoogde muuropeningen met behouden ramen met twee- en drieledige T-indeling en grote roedeverdeling. Wit- en groenbeschilderde luiken, twee groenbeschilderde deuren, kelderraampje. Achtergevel zonder opkamer, bewaard houtwerk met luiken.

Tegen de rechter zijgevel, aansluitende bakoven onder laag pannen zadeldak.
Links aansluitend bij het huis, oorspronkelijke stalling onder lager zadeldak, nu ook woongedeelte (uitbreiding van het laatste kwart van de 19de eeuw, door het kadaster opgetekend in 1940). Aan achterzijde, drie kleine vierkante vensters met vernieuwde ramen met kruisindeling en een groengeschilderde poort onder houten latei.

Ten noorden van het erf, voormalig boerenhuis, in het laatste kwart van de 19de eeuw omgebouwd tot landgebouw (door het kadaster opgetekend in 1940). Rechthoekig volume in stijl- en regelwerk met baksteeninvulling, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen).

Ten oosten van het erf, 19de-eeuwse bakstenen dwarsschuur onder zadeldak (rode pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Handzame, 1876/2, 1940/19.