Beschrijving

Haaks op de straat gerichte hoeve met oudere kern van 1764, zie jaaraanduiding in de gevel en in interieurelementen van het oude boerenhuis. Als site met twee losse bestanddelen als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie). Het oude boerenhuis ten noorden van het erf is bewaard. In het begin van de 20ste eeuw (volgens de bewoners in 1901) werd hier ten oosten een huisvolume bijgebouwd. Het nutsgebouw ten zuiden van het erf werd in de tweede helft van de 20ste eeuw vervangen door een loods.

Aan de straatzijde, poel met knotbomen.

Ten noorden van het erf, boerenhuis van 1764, verkeert op het moment van de inventarisatie in een erg vervallen toestand. Baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). De gecementeerde erfgevel is verbouwd tot stalling, de twee rechter opkamertraveeën onder hogere nok bewaren 19de-eeuws houtwerk met kruisindeling en grote en kleine roedeverdeling, tevens sporen van rolluikkasten. Getoogde keldervensters onder strek.
De geelbakstenen linker zijgevel was oorspronkelijk wellicht voorzien van aandaken. De getoogde muuropeningen onder strek, de staldeur + het laadluik erboven, wijzen erop dat de stalfunctie voor de uiterst linkse traveeën mogelijk oorspronkelijk is. Rechts van het laadvenster, oculus. Gebruik van rode baksteen voor hoekkettingen links (hiertegen nu aanbouw onder lessenaarsdak) en voor jaaraanduiding "1764".

In achtergevel, deels bewaarde kozijnconstructies, onder meer bolkozijnen en kelderluikje.

De bewaarde 18de-eeuwse interieurelementen zijn een drietal geprofileerde moerbalken met gesculpteerde balksleutels en het gebint. Eén moerbalk met inscriptie "I.V.D. WALLE 1764". Samengestelde kapconstructie bestaande uit schaar- en nokgebintes met telmerken en pen- en gatverbindingen, inscriptie van jaartal "1764".

Rechts bij het oude boerenhuis sluit het huis van circa 1901 aan. Rode baksteenbouw onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). Verzorgd baksteenmetselwerk, zie de verzorgde borstwering met driehoekige motieven en het gebruik van fijne rode baksteentjes voor de strekken van de getoogde muuropeningen. Bewaard houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling. Tegen de rechter zijgevel, ijzeren kelderluik.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie