Kleine hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Bakstenen (sierankers) bestanddelen onder zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig rondom het erf gegroepeerd. Gele baksteen bij huis en schuur, rode baksteen bij de mogelijk oudere stalling. Rechts van het huis, toegang tot het gekasseide achtererf, toegang via gietijzeren hek met manpoortje. Tussen de schuur en de stalling, ijzeren toegangshek naar de achterliggende landerijen. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) als "Ferme Gunst", doch met andere erfopstelling.
Ten noorden van het erf, boerenhuis, met voorgevel naar de straat gericht. Dubbelhuis van drie traveeën, links is het dak afgewerkt met een dakschild en sluit een smaller en lager gedeelte aan. Rechthoekige muuropeningen onder strek, aflijnende baksteenfries. Bewaard beschilderd houtwerk met drieledige indeling en luiken.
Gelijkaardige achtergevel met rechts twee opkamertraveeën in het versmallend gedeelte. Gecementeerde rechter zijgevel met schijnvoegen, twee getoogde venstertjes.
Ten oosten van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stalling en wagenhuis. Getoogde en rechthoekige muuropeningen. Ten zuiden van het erf, stalling met geknikte dakoverstek, mogelijk nog daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor de omlijsting van de getoogde muuropeningen.
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)