• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve volgens kadastergegevens gebouwd in 1913 door landbouwer Logghe. Bij de opmeting in 1914 is de hoeve reeds beschadigd door oorlogsgeweld. De hoeve bestaat uit een boerenhuis aan de straat en een haakse schuur met geïncorporeerde stalling ten noorden van het boerenhuis. Onverharde erfoprit rechts van het boerenhuis afgesloten door smeedijzeren hek tussen gietijzeren pijlers. Voortuin nu afgesloten door laag bakstenen muurtje, perceel omhaagd door meidoorn en ligustrum. Achterliggende boomgaard en weiden met veedrinkpoel.

Boerenhuis. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde, donkerrode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor strekken, decoratieve tandlijst onder gootlijst en omlijsting van spitsbogige, beglaasde beeldnis. Gecementeerde linker zijgevel met imitatievoegen. Licht getoogde muuropeningen met behouden witgeschilderd schrijnwerk, onder meer schuiframen, deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille. Licht getoogd venster met bewaard raam met T-indeling en grote roedeverdeling in de rechter zijgevel. In linker zijgevel, twee rondboogvensters.

Schuur met geïncorporeerde stal. Verankerde, donkerrode baksteenbouw met gebruik van gele baksteen voor strekken, onder zadeldak (blauwe mechanische pannen). In erfgevel, drie licht getoogde deuropeningen, kleine licht getoogde stalvensters en een hoge, rechthoekige poortopening onder verhoogde dakoverstek. Behouden groengeschilderde opgeklampte poort, en staldeuren met boven- en onderdeuren. In rechter zijgevel, drie licht getoogde openingen met bewaarde groengeschilderde staldeuren. Twee oude leifruitbomen tegen rechter zijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1914/3.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie