Mariakapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel

Beschrijving

Bovekerkemolenstraat z.nr. (bij nr. 4)/ Steenstraat. Mariakapel oorspronkelijk daterend van 1821 en recent (na 2000) herbouwd samen met de naastgelegen hoeve. Gelegen op de hoek van de Steenstraat, naast de voormalige erftoegang.
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (mechanische pannen) met bekronend kruis. Rondboogportaal met daarboven opschrift "A 1821 M". Witgeschilderd interieur; gemetst altaar met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Werken, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
SLEMBROUCK B., Werken. Heemkundige studie over de gemeente Werken, Werken, 1955, p. 172-173.
WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 8.

Bron     : Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol