Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
Achteringelegen, in kern 18de-eeuwse hoeve, heden enkel bewaard boerenhuis met geïncorporeerde stal. Boerenhuis en recente bedrijfsgebouwen rond een onverhard erf toegankelijk via een onverharde erfoprit met twee lindes en een kapel aan de straatzijde. De hoeve is omgeven door weiden en een veedrinkpoel links van het boerenhuis.
Het boerenhuis is weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778) samen met een aantal verdwenen gebouwen binnen een boomgaard en een ruime moestuin aan de westzijde. Op het primitief kadasterplan (circa 1827) staat het boerenhuis opgetekend met T-vormige plattegrond: een geïncorporeerde stalling rechts en een aangebouwd bakhuis aan de achterzijde. Ten oosten bevindt zich een nu verdwenen schuur. Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie). Volgens het kadaster wordt het woonhuis uitgebreid aan de achterzijde in 1881: het aangebouwd bakhuis wordt verwijderd en een vrijstaand exemplaar wordt opgetrokken achter de woning.
Boerenhuis. Lage, gele baksteenbouw van twee opkamertraveeën + vijf traveeën, en rechts vijf staltraveeën onder doorlopend zadeldak (blauwe mechanische pannen, licht geknikte dakoverstek). Voorgevel voorzien van een witgeschilderde cementering met imitatievoegen boven een zwarte plint. Aangepaste licht getoogde muuropeningen. In rechter zijgevel, laadluik met hijsbalk.
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)