Vroeg 19de-eeuwse hoeve

Beschrijving

Achteringelegen vroeg 19de-eeuwse hoeve met grote boomgaard (hoogstamfruit, knotwilgen en notelaar) en onverharde oprit, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Perceel afgezet met gemengde haag (veldesdoorn, hulst, meidoorn). Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is de hoeve weergegeven als een boerenhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende tuin en twee vrijstaande nutsgebouwen in een boomgaard. Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie). Onveranderd gebleven tot in 1952 wanneer drie nieuwe nutsgebouwen worden opgetrokken rechts vooraan en links achteraan het boerenhuis.

Laag boerenhuis van vijf traveeën + één opkamertravee onder zadeldak (rode mechanische pannen). Rode baksteenbouw boven grijsgeschilderde, gecementeerde plint. Licht getoogde vensteropeningen onder strek, behouden witgeschilderde ramen met kruisindeling en grote roedeverdeling en blauwgeschilderde luiken. Wegens een geweigerd plaatsbezoek kon de hoeve niet van naderbij worden bekeken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1953/36.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie