erfgoedobject

Watermolenhof

bouwkundig element
ID
91298
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91298

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Watermolenhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Watermolenhof" (zie naambord). Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw; boerenhuis gedateerd "1765" in moerbalk. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen (boerenhuis, schuur met geïncorporeerd wagenhuis en stal) rondom een begraasd erf met onverharde erfoprit. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is reeds het boerenhuis met de parallelle stal afgebeeld met links een ruime moestuin. De schuur met geïncorporeerd wagenhuis wordt voor het eerst opgetekend op het primitief kadasterplan (circa 1827). Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Volgens het kadaster wordt in 1921 het boerenhuis achteraan uitgebreid, wordt de stal opmerkelijk vergroot en wordt het achterliggende nutsgebouwtje gebouwd. Circa 1948 worden de schuur en het achterliggende nutsgebouw vergroot en wordt naast de woning een nieuw bedrijfsgebouw opgetrokken.

Ten zuidoosten van het erf, boerenhuis met datering "1765" in moerbalk. Eerste weergave op de Ferrariskaart (1770-1778), en uitgebreid in 1921. Laag dubbelhuis van vijf traveeën en linker staltravee onder zadeldak (rode mechanische pannen). Verankerde baksteenbouw met 20ste-eeuwse erfgevelafwerking: witbeschilderde cementering voorzien van imitatievoegen en rotsimitatie voor omlijstingen en plint. Aan weerszijden van de deur, trapeziumvormige steunberen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Het interieur bewaart de oorspronkelijke balkenroostering met afgeschuinde moerbalken en opgelegde kinderbalken.

Ten noordwesten van het erf, stal met geïncorporeerd wagenhuis in de langsrichting. Kern voor het eerst weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), vergroot in de lengterichting in 1921. Deels behouden stoep van rode bakstenen op hun kant. Oude kern in gele baksteen, ophoging en uitbreiding in rode baksteen; zadeldak (rode mechanische pannen). Verschillende aangepaste muuropeningen met groengeschilderde, staalplaten deuren en poorten. In de rechter zijgevel, dichtgemetselde segmentbogige poortopening van het wagenhuis.

Ten noordoosten van het erf, schuur/ wagenhuis. Kern voor het eerst weergegeven op het primitief plan (circa 1827) en circa 1948 vergroot. Laag volume onder zadeldak met steile dakhelling (golfplaten). Gaaf bewaard ankerbalkgebint met schaargebint voor dakconstructie, voorzien van gebeitelde telmerken. Oorspronkelijke beplanking vervangen door cementstenen en golfplaten. Recente aanbouw in cementsteen onder lessenaarsdak.

Achter het boerenhuis, nutsgebouw. Volgens kadaster gebouwd in 1921. Kleine, geeloranje baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Licht getoogde muuropening onder strek met behouden opgeklampte deur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1860/44, 1921/34, 1953/43.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91298 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.