• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achteringelegen hoeve opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. Bewaard boerenhuis met rechts aansluitend een stal en aan de achterzijde een parallelle voederkeuken/ varkensstal. Hoeve georganiseerd rond een onverhard erf toegankelijk via onverharde weg, aan de weg gemarkeerd door oude perenboom. De schuur is recent afgebroken. Perceel omhaagd door deels bewaarde gemengde haag (meidoorn, hulst, vlier).

Hoeve nog niet weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), voor het eerst opgetekend op het primitief kadasterplan (circa 1827) als een boerenhuis met geïncorporeerde stal en bakhuis en een grote vrijstaande schuur. De site is toegankelijk via een dreef die aanzet aan een nu verdwenen landweg aan de noordwestzijde en uitgeeft op het huidige achtererf. Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Eigenaar baron Paul de Kerckhove d'Exaerde laat volgens een mutatieschets in 1938 de achterliggende voederkeuken/ varkensstal bouwen. In 1953 registreert het kadaster een uitbreiding van het boerenhuis aan de voor- en achterzijde.

Ten noordwesten van het erf, boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee opkamertraveeën (links) + vier traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen). Lage gecementeerde plint. Muuropeningen onder licht getoogde strek met smalle voeg, onderdorpels in rode terracottategels. Segmentbogig keldervenster onder strek. Vernieuwde deur, bewaarde luiken (houtwerk niet zichtbaar tijdens het veldwerk). In linker zijgeveltop, muurvlechtingen (dak echter verhoogd) en een beluikte, rechthoekige laadopening met kozijnconstructie onder rollaag. Hoek van linker zijgevel en achtergevel voorzien van twee lage steunberen.

Haaks tegen de achterzijde van het huis, geelbakstenen volume onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), heden ingesloten door lage aanbouwsels van 1953. In de geveltop, twee rechthoekige vensters onder rollaag; behouden ramen met kruisindeling. Interieur met naar verluidt bewaarde bakoven.

Rechts aanleunend bij het boerenhuis, stalling. Verankerd, geelbakstenen volume onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Tegen noord- en zuidgevel, lage nutsgebouwen onder lessenaarsdak (daterend van 1953). Rechter zijgevel met twee deuropeningen en een laadopening onder licht getoogde strek. Bewaard groengeschilderd houtwerk: opgeklampte strokendeur, dito boven- en onderdeur en laadluik.

Parallelle voederkeuken/ varkensstal achter het boerenhuis (circa 1938). Laag verankerd, geelbakstenen volume onder zadeldak (rode mechanische pannen) met drie groengeschilderde opgeklampte deuren onder een licht getoogde strek.

Oorspronkelijke schuur ten zuidwesten van het erf. Opgetrokken tussen 1778 en 1827 en recent afgebroken, in situ bewaarde balken met gebeitelde telmerken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1953/12.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie