erfgoedobject

Tolhuis

bouwkundig element
ID
913
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/913

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tolhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Op de grens van de vrije heerlijkheid Lanaken en Neerharen, de Luikse enclave tussen Lanaken en het graafschap Rekem. In 1846 (Atlas van de Buurtwegen) had het gebouw een haakse vleugel op de achtergevel, en was waarschijnlijk in gebruik als hoeve, confer de aanwezigheid van een bakhuis; de plaats noemt dan nog steeds 'Aen de Barrière'.

Breedhuis van het dubbelhuistype, zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Kern uit de tweede helft van de 18de eeuw, confer hergebruikt, kalkstenen materiaal, verbouwd in 182[2?].

Bakstenen gebouw, voorzien van getoogde muuropeningen, in een rechthoekige omlijsting van hergebruikt kalkstenen materiaal uit het derde kwart van de 18de eeuw, met sponningbeloop op de benedenverdieping, de vensters beluikt. Getoogde, bakstenen bovenvensters. De muurankers van de eerste bouwlaag vormen de cijfers 182[2?]. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen; gesmeed ijzeren muurankers met krullen.


Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Tolhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/913 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.