• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met bewaard erf en schuur. Vernieuwd boerenhuis, bewaard interieur. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778): weergave van vier volumes in een U-vormige opstelling, op een erf met boomgaard. Aanduiding op het primitief kadasterplan (circa 1827, eigenaar is dan de Brugse rentenier Rotsaert). De hoeve heeft nog steeds een U-vormige opstelling, achter het boerenhuis ligt een 'hof', aan de straatzijde is er een grote poel en ten oosten van de hoeve een boomgaard. Gelijkaardige weergave op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845). De mutatieschets van 1953 vermeldt dat er voor 1948 grote veranderingen zijn gebeurd, namelijk een uitbreiding van het woonhuis, afbraak van alle landgebouwen en bouw van een nieuwe schuur en drie kleinere nutsgebouwen. De exacte datering situeert zich circa 1872, zie jaarankers van de schuur.

Op vandaag zijn de bestanddelen achterin gelegen, ten zuiden van een begraasd erf. Bij de erftoegang bevindt zich een klein witgeschilderd betonnen kapelletje op een dito paal, inscriptie "19 BJB 37", beschaduwd door een linde met meerdere opgaande stammen, mogelijk een hakhoutstoof. Aan de straatzijde een poel met knotbomen. Ten oosten van de hoeve, restant van een hoogstamboomgaard.

Ten zuidoosten van het erf, boerenhuis met aansluitende stalling onder lager zadeldak, vernieuwd parement uit het midden van de 20ste eeuw. Het huis heeft echter een oudere 18de-eeuwse kern zie bewaarde moerbalk met gesculpteerde console.

Ten zuidwesten van het erf, dwarsschuur met jaarankers "1872". Rode verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Muurvakken met ritmerende lisenen, hoge schuurpoort, links dichtgemetselde korfbogige wagenhuispoort, onder strek van gele baksteen (bewaarde scharnierpunten voor hek). Linker zijgevel met getoogd laadvenster, uilengat en muurankers "1872". Bewaarde oude kapconstructie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1860/22, 1953/20.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie