Beschrijving

Halfvrijstaand burgerhuis met achterliggend de zogenaamd "Kruisstraatmolen" of "Berghe's Molen" en bijhorende nutsgebouwen. Circa 1876 wordt achteraan een houten staakmolen, overgebracht uit Roeselare, opgericht. Volgens kadastergegevens is de woning in kern te dateren in 1843 en is ze in 1921 hersteld door bakker-molenaar Deschrijver-Vandeberghe na beschadiging tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op een foto van mei 1916 is het linker venster op de begane grond nog hetzelfde als het huidige rechter venster.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (grijze Vlaamse pannen). Verankerd, geelbakstenen volume met muurvlechtingen in rechter zijgevel. Gecementeerd parement met pseudovoegwerk, doorgetrokken onderdorpels en geriemde deur- en vensteromlijsting met centraal diamantkop, daterend van de herstellingsperiode (1921). Dubbelhuisopstand, segmentbogige (verdieping) en rechthoekige (begane grond) muuropeningen. Linker venster vergroot tot etalage. Winkeldeur ingevuld met geëtst glas.

Achterliggende nutsgebouwen gebruikt voor de mechanische aandrijving van de Kruisstraatmolen. Roodbakstenen volume onder licht hellend zadeldak (golfplaten). Twee ruimtes, één onder tongewelf en een ander onder vlak gewelf. Rode terracottategels als vloer. Twee rechthoekige deuropeningen onder rollaag en een beluikte laadopening onder houten latei, bewaard groengeschilderd opgeklampt houtwerk met oude hengsels voor laadluik.

• Informatie verstrekt door Dhr. Jos Demaree.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1851/15, 1921/60.