Tukmolen en molenaarswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lede
Deelgemeente Impe
Straat Essestraat
Locatie Essestraat 177, Lede (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Lede (actualisaties: 15-03-2007 - 15-03-2007).
  • Adrecontrole Lede (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Lede (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Windmolen en molenaarshuis Tukmolen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamde "Tukmolen", verwaarloosde houten windmolen, open staakmolen met buitenkruier uit de 18de eeuw, vermoedelijk 1723.

Aan de straatkant, molenaarshuis uit de 19de eeuw met deels vernieuwde aanhorigheden, gegroepeerd rondom een rechthoekig geplaveid erf. Ten noordwesten, ijzeren inrijpoort, daarnaast molenaarshuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen en cementpannen). Verankerd bakstenen gebouw met beschilderde en beraapte erfgevel. Aflijnende halfronde lijst. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken. Beluikte vensters in gecementeerde en geschilderde omlijsting, arduinen lekdrempels. Deur in vlakke omlijsting van arduin. Bakstenen achtergevel (straatkant) met rechthoekige keldervensters en rechthoekige beluikte en getraliede vensters met arduinen lateien en lekdrempels. Rechts, gecementeerde zijpuntgevel. Links, in het verlengde van het molenaarshuis, langsschuur met rechthoekige poort. Verder haakse onbelangrijke aanhorigheden.

  • DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 12.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Aanvullende informatie

Bij ministerieel besluit van 3 maart 1993 werd toelating gegeven om de molen te verplaatsen naar Maarkedal (zie relict 27873)

Foubert, Annemie (29-06-2015 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Impe

Impe (Lede)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.