Burgerhuizen uit de late 19de eeuw

Beschrijving

Twee burgerhuizen, uit de late 19de eeuw. Reeds weergegeven op een kaart van 1892 (zie illustratie). Op een foto van 1919 (zie illustratie Werkenplein nummer 5) afgebeeld met bakstenen parement, ramen met T-indeling en bij nummer 3 is het linker venster op de begane grond hetzelfde als de huidige rechter vensters.

Nummer 1 is voorzien van geschilderde Duitse wegwijzers: "KRUYSSTRAAT" op de voorgevel en "ZARREN" (rest niet leesbaar) op de linker zijgevel. De daken zijn beschadigd en er zijn een aantal ruiten gebroken.

Twee lijstgevels met dubbelhuisopstand van respectievelijk vier en vijf traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak (rode mechanische pannen). Voorgevels bezet met een decoratieve cementering. Rechthoekige (begane grond) en licht getoogde (verdieping) muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

Nummer 1 met beraapte vlakken en vlakke venster- en deuromlijsting, vernieuwde plint in blauwe hardsteen.

Nummer 3 met vlakke cementering en art-decogetinte motieven onder de vensteropeningen.

• Informatie Dhr. Jos Demaree.
  • Rijksarchief Brugge, Provincie Kaarten, nr. 1277: Drie kalken van de baan van Werken via Zarren naar Klerken. Door de ingenieur Ph. Van Mol en Ch. Poupeye, 1892.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie