erfgoedobject

Zeszijdige roepsteen

bouwkundig element
ID
91337
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91337

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Zeszijdige roepsteen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zeszijdige roepsteen van blauwe hardsteen voor het voormalig gemeentehuis. De steen is moeilijk te dateren, maar stamt zeker uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog. Mogelijk verplaatst van zijn oorspronkelijke locatie bij de kerk naar het gemeentehuis bij de bouw in de jaren 1920. De roepsteen diende traditioneel om berichten aan de bevolking mede te delen. Normaliter lag de roepsteen aan de ingang van de kerk zodat de veldwachter, de belleman of de gemeentebode na de zondagsmis de berichten aan de bevolking kon voorlezen.


Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Gemeentehuis van Werken

  • Is deel van
    Werkenplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Zeszijdige roepsteen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91337 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.