Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van Werken, gestorven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gelegen bij het voormalig gemeentehuis van Werken langs het Werkenplein.

Volgens een bericht in het blad van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) van 1 april 1923 zou de onthulling van het gedenkteken voor de oorlogsdoden van Werken plaatsvinden op 13 mei 1923.

Binnen een omheind perk staat op een lage hardstenen sokkel een hoge naar boven toe versmallende zuil uit hardsteen met doorlopende fries uit witte natuursteen met palmbladeren. Op de top staat het beeld uit witte natuursteen van een soldaat op de halve grootte met opzij gebogen hoofd; met de rechterhand houdt hij een kruis vast en met beide handen houdt hij een bloemenslinger vast. Op de achterzijde van de zuil staat een kruis in vlakreliëf. Links en rechts van de zuil staan lage muurtjes met hoekpaaltjes.

Op de zuil: op de voorkant 'God zegene onze kinderen', 'Soldaten', de namen, 'Burgers', de namen, 'Alles voor Vlaanderen voor Christus'. Uitgehouwen en wit beschilderde letters. De namen zijn ongeveer alfabetisch gerangschikt. Op de zijmuurtjes: '1914 1918' wit beschilderd met zwarte cijfers.

H. 312 cm x Br. 250 cm x D. 156 cm

Bron: WOI Relict (1265): Standbeeld militaire en burgerlijke doden (Werken - WOI)