Watermolen op de Molenbeek

Gemeente Lede

• Inventarisatie Lede (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Watermolen op de Molenbeek

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Watermolen op de Molenbeek met omgeving

is beschermd als monument Watermolen op de Molenbeek met woning en stallingen

Beschrijving

Watermolen op de Molenbeek gelegen in een beschermd landschap. Bewaard ijzeren scheprad en sluis. Molen en molenaarshuis van twee bouwlagen, respectievelijk van twee en vier traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, cementpannen), uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met gecementeerde en beschilderde voorgevel. Rechthoekige benedenvensters met vernieuwde lekdrempels, segmentboogvormige bovenvensters met arduinen lekdrempels. Beschilderde achtergevel met zelfde ordonnantie als voorgevel; verbouwd benedenvenster; molen met aanbouw onder lessenaarsdak. Rechts van de beek, grote bakstenen schuur onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Voor de molen, schuur deels met houten bebording op bakstenen voeting onder zadeldak (mechanische pannen). Links, in het verlengde van het molenhuis, bakstenen aanhorigheid van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) met rechthoekige poort onder houten latei.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea