Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Halfvrijstaand woonhuis langs de weg van het Werkenplein naar de Sint-Martinuskerk. Volgens het kadaster gebouwd in 1849 door de kerkfabriek van Werken, mogelijk als pastorie of kosterswoning. Op een kaart van 1783 is er reeds gelijkaardige bebouwing weergegeven op deze plaats. Volgens het kadaster wordt de woning in 1876 uitgebreid in noordelijke richting. Voortuin met laag bakstenen muurtje onder ezelsrug. Eénlaags dubbelhuis van vijf traveeën en een garagetravee aan de linker zijde. Verankerde gele baksteenbouw met witgeschilderde straatgevel. Huisgedeelte onder een gemansardeerd zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen) met drie klimmende dakkapellen. Rechthoekige muuropeningen onder strek met vernieuwde schuiframen en paneeldeur. Garagetravee met aangepaste poortopening en twee kleine vensters onder betonnen latei, twee vaste tweeledige raampjes.

• Rijksarchief Brugge, Verzameling Provincie Kaarten, nr. 1099b: Figuratieve kaart van de straat beginnende te Werken langs de Steenstraat, over de markten van Kortemark, Handzame en Werken tot de kasseiweg naar Torhout en Rousselare. Door de gezworen landmeter L. J. E. DE Grendele, 1783.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Werken, 1877/4.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie