Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Amersveldestraat nr. 232. Laag boerenarbeidershuis volgens het kadaster gebouwd in 1921 door Zarrense werkman. Voortuin afgesloten door recenter laag bakstenen muurtje met pijlers waartussen buisstalen hek. Rode verankerde baksteenbouw van drie traveeën + één staltravee onder een gemansardeerd zadeldak (rode mechanische pannen). Voorgevel bezet met witgeschilderde cementering waarin voegen, diamantkoppen, negblokken en hoekkettingen zijn nagebootst. Grijsgeschilderde, gecementeerde plint met geometrische motieven. Licht getoogde muuropeningen met behouden groengeschilderde schuiframen, luiken en paneeldeur, klein stalraam.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1921/56.

Bron     : Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Baert, Sofie, Vanneste, Pol