is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide Wereldoorlogen
Deze vaststelling was geldig van tot
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen. Gelegen langs de Esenstraat, links naast de Sint-Dionysiuskerk van Zarren. Dit gedenkteken van circa 1975 vervangt een ouder gedenkteken (zie iconografie kerk). De oprichting van het gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van Zarren na de Eerste Wereldoorlog wordt gefinancierd door een geldinzameling van de V.O.S. (Vlaamse Oud-Strijders) en een gemeentelijke bijdrage.
Op een laag platform bestaande uit tegels en witte keien: grote muur uit witte natuursteen, die licht gebogen staat en opgebouwd is uit vijf grote platen waarvan de tweede en de vierde niet op de grond rusten en vastgehouden worden door de vooruitspringende panelen. Op deze laatste staan kleine kruisen in vlakreliëf en rechts een groot kruis dat boven de steen uitsteekt.
Opschriften op de dieperliggende platen. Op twee sokkeltjes voor de muur is een plaat uit witte natuursteen schuin geplaatst. Van links naar rechts: "BURGERLIJKE SLACHTOFFERS", "1914-1918", de namen, "1940-1945", de namen, "GESNEUVELDEN", "1914-1918", de namen, "1940-1945", de naam. De namen zijn niet alfabetisch gerangschikt. Op de steen vooraan: "HULDE AAN ONZE GESNEUVELDEN EN BURGERLIJKE SLACHTOFFERS". Uitgehouwen en zwart beschilderde letters.
Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)