erfgoedobject

Schoenfabriek met winkelpand en huis

bouwkundig element
ID: 9137   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9137

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige schoenfabriek met winkelpand en huis van de eigenaar. Burgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit begin 20ste eeuw. Gebouw van baksteen op arduinen en pseudorustica plint. Voorgevel met levendig decor in felgekleurde faiencetegels. Middenrisaliet. Segmentboogvensters en rondboogdeur met arduinen imposten en diamantkop als sleutel. Doorlopende onderdorpels. Benedenvensters en deur onder ijzeren I-balken met rozetjes, daarboven blind boogveld met Jugendstil getinte sgraffito. Gekorniste kroonlijst op consoles. Dakkapel met rondboogvenster. Links, in het verlengde van het woonhuis van de eigenaar, fabriekspand met voorgevel met winkelpui, onder complexe bedaking, combinatie van schilddak en afgewolfd zadeldak. Voorgevel van het dubbelhuistype met twee bouwlagen en drie traveeën met parement van siergevelsteen van verschillende kleuren, aflijnende lisenen en segmentboogfries op arduinen consooltjes. Jugendstil getinte winkelpui met sgraffiti in de boogvelden. Segmentboogvormige bovenvensters met lekdrempels. Zijgevel met acht traveeën: parement in siergevelsteen, geritmeerd door lisenen; blinde spaarvelden. Afgesnuite hoek met blinde travee.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Schoenfabriek met winkelpand en huis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9137 (Geraadpleegd op 19-02-2020)