Burgerhuis met aanpalende garages

Beschrijving

Burgerhuis met aanpalende garages, van 1923. Woning volgens kadaster in 1877 door Zarrense herbergier opgericht op de plaats van vroegere bebouwing ("reconstruction totale"). In 1923 ligt de woning in "puin" en wordt wellicht heropgebouwd. J. Knockaert-Denolf laat in hetzelfde jaar ten westen daarvan een autogarage bouwen.

Huis. Onregelmatige plattegrond. Centrale tuitgevel voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken, met rechts daarvan een dieperliggende lijstgevel, beide met twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (rode mechanische pannen). Rechter zijgevel uitgewerkt als tuitgevel met schouderstukken en muurvlechtingen. Rechthoekige muuropeningen onder I-profiel en korfbogige ontlastingsboog; behouden schuiframen.
Links aansluitend, lijstgevel van één travee en twee bouwlagen onder plat dak. Gele, verankerde baksteenbouw met gebruik van blauwe hardsteen voor dekstenen en plint.

Rechts aanleunend volume met drie garages. Geel/oranje baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen). Segmentboogvenster met bewaard raam met grote roedeverdeling en een laadvenster. Drie poortopeningen onder I-profiel en segmentbogige ontlastingsboog.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1877/4, 1923/8.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie