Gemeentelijke Begraafplaats

Beschrijving

(toegang tussen nummers 51 en 53). Gemeentelijke Begraafplaats, aangelegd circa 1967. De begraafplaats is toegankelijk via een onverharde parking en langs straatzijde afgezet door een laag bakstenen muurtje en hek in buisstaal met centraal een betonnen pijler.

Onmiddellijk links een laag bakstenen nutsgebouw onder plat dak, met betonnen luifel waarin houten crucifix is verwerkt. Perceel afgezoomd door haagbeukhaag. De begraafplaats is opgedeeld in vier zones door middel van een onverhard kruisvormig pad. Centrale as gericht op monument binnen ommuurd perk, bestaand uit een bepleisterde, gebogen muur waarop in smeedijzeren letters "DAT/ZIJ/RUSTEN/IN/VREDE" rechts en links een uitspringende verticale pijler waarop smeedijzeren kruis. Onder het monument ligt een massagraf van de gesneuvelden van het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Enkele monumentale blauwhardstenen familiegrafmonumenten, onder meer het monument Struyve van voor de Eerste Wereldoorlog, kruisen in cementrustiek uit het interbellum, gietijzeren kruisen en bronzen bas-reliëfs uit de interbellumperiode (overgebracht van het kerkhof rond de kerk).

• BULCKE A., Inventaris van de begraafplaatsen van Kortemark, Handzame, Zarren en Werken, Kortemark, 1980.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie