erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
91401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91401
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met lage bestanddelen in gesloten U-vormige opstelling, bestaande uit woonhuis en bedrijfsgebouwen (handel in meststoffen). Links, onverharde erfoprit met smeedijzeren hek.

Het geheel is fasegewijs tot stand gekomen. Het woonhuis met het geïncorporeerd bedrijfsgebouw en het achterliggende haakse nutsgebouw zijn volgens het kadaster opgetrokken in 1922 na afbraak van een oudere hoeve – aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845)- die in "puinen" lag. De jaaraanduiding "1922" in de straatgevel bevestigt deze datering. In 1953 registreert het kadaster het bouwen van de achterliggende stal- en schuurvleugel en het kleine woonhuisje (ten zuiden van het erf). In 1956 wordt het woonhuis met geïncorporeerd bedrijfsgebouw gedeeltelijk hersteld.

Ten oosten van het erf, boerenhuis en geïncorporeerd bedrijfsgebouw met voorgevel naar de straat gericht. Oranje baksteenbouw. Geelbakstenen straatgevel van vijf traveeën onder zadeldak (rode mechanische pannen) met een dakvenster onder trapgeveltje in het woongedeelte, en een groter laadvenster - hijsluik en -kast - onder trapgevel in het nutsgedeelte. Jaarstenen in blauwe hardsteen "ANNO" "1922", die laadvenster flankeren. Korfboogvenster- en deuropeningen onder strek, rechthoekige poortopeningen. Bewaarde ramen met kruis- en T-indelingen en horizontale roedeverdeling in de bovenlichten. Behouden deels beglaasde paneeldeur met gietijzeren grille. Rechthoekig venster onder betonnen latei in linker zijgevel en drie in rechter zijgevel.

Ten noorden van het erf, nutsgebouw. Verankerde donkerrode baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen.

Ten westen van het erf, stal en dwarsschuur. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen) met laadluik onder puntgeveltop. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien.

Ten zuiden van het erf klein en laag vrijstaand woonhuisje. Rode baksteenbouw van twee traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Gecementeerde grijsgeschilderde plint. Houten beeldnisje boven deur.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1923/21.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.