erfgoedobject

Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling

bouwkundig element
ID
91409
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91409

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling, uit de jaren 1920. De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee gebouwen in elkaars verlengde, gelegen binnen een boomgaard. De hoeve is aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1827) – de hoeve is dan eigendom van J. Couchez, landbouwer te Zarren – met drie bestanddelen rondom het erf, met woonhuis ten noorden, en ten westen van het woonhuis een 'hof'. De boomgaard is in 1827 gelegen op een perceel ten noorden van de "Noord Thourout straat" (huidige Kruisstraat). De situatie is gelijkaardig op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) (zie illustratie). In 1870 wordt het huis vernieuwd en wordt in het verlengde van het huis een landgebouw gebouwd. Ten zuiden van het erf staat een ander landgebouw. De mutatieschets van 1941 ("regeling van plan") geeft de na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde hoeve weer, nu met L-vormige opstelling. In 1949 wordt het huis vergroot.

Ten noorden van het erf, geelbakstenen boerenhuis met rechts aansluitende stalling onder lagere bedaking. Kenmerkend voor de wederopbouwarchitectuur is dat de zadeldaken (rode mechanische pannen bij het huis, rode Vlaamse pannen bij de stalling, geknikte dakoverstekken, bij de stalling op korbelen) gevat zijn tussen tuitgevels met aandaken en vlechtingen. Bij het huis, dakvenster als tuitgeveltje, gewijzigde muuropeningen, opkamervenster in de achtergevel. Bij de stalling zijn de strekken van de oorspronkelijke steekbogige muuropeningen nog bewaard.
Ten oosten van het erf, geelbakstenen dwarsschuur onder zadeldak met wolfseinden (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek op klossen, steunberen, gewijzigde muuropeningen, de oorspronkelijke strekken van de steekbogige muuropeningen zijn bewaard. In de linker zijgeveltop, bewaard laadvenster.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1870/40, 1941/40, 1951/17.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wederopbouwhoeve met L-vormige opstelling [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91409 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.