Samenstel van burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van drie (oorspronkelijk vier) huizen met voortuintje, volgens kadaster circa 1923 gebouwd door het spoor, zie de in 1856-1858 aangelegde spoorlijn Lichtervelde-Veurne aan de overzijde van de straat en de gebouwen van de spoorweg in de omgeving (seinwachtershuisjes, zie Spoorwegstraat nummer 1 en Zarrenstraat nummer 11, het nu verdwenen station in de Zarrenstraat).

Gele baksteenbouw boven gecementeerde plint, gebruik van blauwe hardsteen voor tredes, onderdorpels en sierelementen. Afdekking door gemansardeerde zadeldaken (rode en donkere mechanische pannen, klimmende dakkapellen), geknikte dakoverstekken, deels met aansluitende aanbouwen onder lessenaarsdaken, afboordende windplanken. De uiterste diephuizen zijn opgevat als vooruitspringende diephuizen met korfboogportalen, de eigenlijke toegang is verdiept met schuine zijden. De toegang van de middenste huizen (één gesupprimeerd) situeert zich in de aanbouwen onder lessenaarsdak, eveneens verdiepte toegang. Rechthoekige muuropeningen onder latei en getoogde ontlastingsboog. Deels bewaard groen en witbeschilderd houtwerk met bol- en kloosterkozijnen, laatst genoemde met beluikte benedenvakken, kleine roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1923/14.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie