Burgerhuis met vakwerkimitatie

Beschrijving

Huis met vakwerkimitatie. Volgens het kadaster wordt het huis met een achterliggend, vrijstaand nutsgebouw in 1864 gebouwd door de Zarrense hoefsmid Vangilliwe. In 1889 wordt het huis rechts uitgebreid, mogelijk met een poorttravee en wordt het eerdere nutsgebouw vervangen door een aansluitend haaks nutsgebouw, dit door de Zarrense koopman Maes. In 1897 wordt de achterbouw vergroot door de Zarrense aannemersfamilie Deboutte (Alfons, de latere burgemeester en diens zoon Jeroen of Jerome). In 1906 wordt achter het nutsgebouw nog eens een 'werkhuis' gebouwd. In 1913 wordt het huis vergroot zodat het de volledige breedte van het perceel inneemt (nog steeds Alfons en Jeroen Deboutte). Wellicht dateert het huidige uitzicht van de woning van 1913 en werd ze niet vernietigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, zie Duitse prentbriefkaart van 1916. Jerome Deboutte zal als architect sterk bij de wederopbouw van Zarren betrokken zijn.

Laag verankerd bakstenen huis onder gemansardeerd zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen, leien met geometrische motieven voor het mansardegedeelte). Bij het oudste gedeelte links, plint van blauwe hardsteen. Bij het recenter gedeelte rechts, gecementeerde plint. De bouw van het huis kent duidelijk twee bouwfases, maar door de egale grijze beschildering ontstaat toch een eenheid. De linker twee traveeën worden gekenmerkt door het bewaarde witgeschilderde houtwerk met T-indeling en rolluikkasten, de aflijning van de gevel door een gecementeerde lijst en de verzorgde gootlijst op klossen, en de houten dakkapel met frontonbekroning. Het rechter gedeelte met rechthoekige deur en poort onder I-profiel met rozetten loopt op in een brede puntgevel met vakwerkimitaite en een overkragende dakrand met windborden en overhoeks topstuk. Beglaasde paneeldeur met ijzeren grille, dubbele groenbeschilderde poort met bovenlichten.

Het huis vormde oorspronkelijk een eenheidsbebouwing met het verbouwde nummer 29. Wellicht werd hierbij een deel van nummer 31 meegenomen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Zarren, 1864/2, 1889/6, 1897/5, 1906/3, 1913/7.
  • DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 36, 87 (iconografie).

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie