Vrije meisjesschool en klooster

Beschrijving

Achteringelegen vrije meisjesschool en klooster uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, en kloosterhoeve van circa 1900.

Geschiedenis van de site

Op deze plaats bevindt zich in de 19de eeuw het buitengoed Struyve met hovingen. Circa 1900 wordt het buitengoed via testamentaire schenking aan de Zusters van Liefde van Heule geschonken, die reeds de vrije meisjeschool op de "Plaetseschool" runden. De zusters richten het gebouw in als "gesticht Sint-Jozef", een 'oudemannenhuis en wezengesticht'. Voor de wezen wordt een nieuw gebouw opgericht. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn de Duitse divisiestaven hier gevestigd. De gebouwen van het voormalige buitengoed overleven de oorlog. Na de oorlog wordt het 'gesticht' omgevormd tot klooster van de Zusters van Heule met vrije meisjesschool, daar de "Plaetseschool" vernietigd was. Het voormalige buitengoed of in de volsmond " 't kasteel" - een neoclassicistisch gebouw van circa 1870, van zeven traveeën en tweeëneenhalve bouwlaag onder schilddak met daktorentje - wordt in 1988 afgebroken. Ook de eind 19de-eeuwse kasteelhoeve blijft gespaard in de oorlog, en is op vandaag nog bewaard in een vervallen toestand.

Beschrijving

Schoolgebouw, heropgebouwd in de jaren 1920. Gelegen aan speelplaats met lage geelbakstenen muur met ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Laag geelbakstenen (muurankers) klassengebouw van twaalf traveeën onder zadeldak (blauw geglazuurde mechanische pannen), aflijnende gootlijst op klossen en baksteenfries. De lange gevels worden geritmeerd door de steekbogige muuropeningen, de lisenen en de portaalrisalieten. Vernieuwd houtwerk met uitzondering van het bovenlicht van het rechter portaal (zuidzijde).

Tussen de hoeve en het schoolgebouw, gebouw vermoedelijk circa 1900 aangebouwd tegen de achterzijde van het kasteel: geelbakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak (bitumen), klimmende dakvensters. Rechthoekige muuropeningen onder steekbogige ontlastingsboog, deels gevat in vensterregisters. In de zijgevel, getoogde muuropeningen onder strek. Deels bewaard houtwerk met kruisindeling of T-indeling.

Achter het schoolgebouw ligt een iets hoger gebouw onder pannen schilddak, vermoedelijk deels teruggaand op het 'wezengesticht' van 1900 - 1901.

De hoeve is einde 19de eeuw gebouwd en is niet vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. L-vormige plattegrond. Gele baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldaken (blauw geglazuurde mechanische pannen), getoogde muuropeningen onder strek, onder meer van poortje en stalvensters. Heiligennisje. Deels bewaarde tuinmuur.

Bij de inventarisatie (november 2007) bevonden zowel het hoge gebouw als de hoeve zich in een vervallen toestand.

• Informatie Dhr. Jos Demaree.
  • DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 10, 110 (iconografie).
  • DEMAREE J., Oorlog in de Belgique. Het oorlogsdagboek van Felicien Vanhove uit Zarren, 1914-1917, Koksijde, 2000, p. 158 (iconografie).
  • WERBROUCK M., Stichtingen van de Zusters van Liefde van Heule te Zarren, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 2001, p. 263-308.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie

De hoeve (nummer 53) is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Polderrand (18 oktober 2018).
Auteurs: Jacobs, Els