erfgoedobject

Mariakapel

bouwkundig element
ID
91436
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91436

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Mariakapel in 1873 herbouwd (zie jaarsteen en gedenksteen), bij de oprit naar de vrije meisjesschool. In 1873 hoorde de kapel bij het buitengoed van de familie Struyve (zie gedenksteen in de kapel). De volkse benaming is "kapel van de meisjesschool".

Witgeschilderde baksteenbouw op rechthoekig grondplan met driezijdige koorsluiting. De overkragende dakbedekking bestaat uit leien, aflijnende windborden en gootlijsten. Neoclassicistische kapel met rondboogportaal gevat tussen pilasters op grijs geschilderde sokkel. Kraagstenen en sluitsteen van blauwe hardsteen. Fronton met jaarsteen "ANNO 1873". Vernieuwde vleugelpoort met bovenlicht.

Interieur: gepleisterd tongewelf met lijstwerk op klossen, blauwgeschilderde muren met pilasters met kapitelen. Houten altaar met opschrift "AM", op het altaar imitatiegrot met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Een hoog ijzeren traliewerk sluit de bidruimte van het altaar af. Ruitvormige gedenksteen met opschrift: "HERBOUWD UIT LIEFDE VOOR O.L.V. ONBEVLEKT DOOR STRUYVE-VANGILLEWE 1873".

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Zarren, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.

Bron: BAERT S. & VANNESTE P. in samenwerking met CREYF S., DEVOOGHT K., GHERARDTS F. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeenten Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL40, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Mariakapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/91436 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.