Duitse betonnen constructie "1" van de Eerste Wereldoorlog

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Kortemark
Deelgemeente Zarren
Straat Vlaestraat
Locatie Vlaestraat zonder nummer, Kortemark (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kortemark (adrescontroles: 27-10-2008 - 27-10-2008).
  • Inventarisatie Kortemark (geografische inventarisatie: 02-05-2007 - 31-08-2008).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Duitse betonnen constructie "1" van de Eerste Wereldoorlog

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Twee Duitse bunkers

Deze bescherming is geldig sinds 29-02-2012.

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Terrestdreef z.nr. Duitse betonnen constructie "1" van de Eerste Wereldoorlog (voor constructie "2", cf. Terrestdreef z.nr.), gelegen in de velden ten noordwesten van de Terrestdreef, op ca. 200 m van de andere constructie tegen een heuvelflank aan. De constructie ligt op ca. 3300 meter ten zuiden van Zarren, tegen de grens met de gemeente Houthulst, in een landelijke, heuvelachtige omgeving. De constructies zijn ook zichtbaar vanuit de Vlaestraat.

Bovengrondse betonconstructie met rechthoekig grondplan van grosso modo vijf op zes meter. De randen van het dak zijn afgeschuind, evenals de hoeken van de constructie. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Het dak lijkt gecementeerd te zijn. Vermoedelijk bevat de constructie één deuropening aan de oostzijde en twee andere openingen, die naar binnen toe verbreden aan de noord- en westzijde. De zuidzijde lijkt gesloten.

Deze twee constructies maakten deel uit van de "Flandern II-Stellung". Op een Belgische stafkaart van 11 september 1917 is te zien hoe in de omgeving van deze twee overgebleven bunkers er oefenterreinen waren aangelegd voor Duitse troepen, evenals schietstanden, etc. De betonnen verdedigingswerken staan tot ca. 1935 in een bosje, samen met nog vier andere constructies, die evenwel afgebroken zijn.

Informatie Dhr. Jos Demaree.
INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen, 2002-2006).
DEMAREE J., Een kwarteeuw Zarren. 1900-1925, Sint-Andries, 2002, p. 32, 56.

Bron: Vanneste P., Baert S. & Creyf S., Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortemark, Deel I: Deelgemeente Kortemark en Handzame, Deel II: Deelgemeenten Werken en Zarren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Baert, Sofie & Vanneste, Pol

Alle teksten

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.